Mutual Learning Workshop privind colectarea de date statistice din invatamantul superior romanesc

13-14 Octombrie 2012
Tipul evenimentului: 
Workshop

In cadrul Modului II- Colectare si interpretare a datelor statistice din invatamantul superior- a fost organizat primul Mutual Learning Workshop, intitulat "Data collection in Romanian higher education- status- quo and future challenges". Evenimentul a reunit la Hotel Ibis, Palatul Parlamentului, in zilele de 13 si 14 octombrie 2012, reprezentanti ai institutiilor implicate in colectarea de date statistice din invatamantul superior romanesc. Intalnirea a constituit, de asemenea, un bun prilej pentru cei prezenti de a li se face cunoscuta experienta britanica in ceea ce priveste colectarea si interpretarea de date statistice din invatamantul superior, prin participarea activa a reprezentatilor Higher Education Statistics Agency (HESA), Marea Britanie.  

 

Evenimentul a debutat cu aprecierile domnului Adrian Curaj, Director General al UEFISCDI, la adresa proiectului Politici publice fundamentate in Invatamantul Superior: o premisa necesara pentru dezvoltarea Romaniei. « Proiectul raspunde unor nevoi de sistem, identificate in perioada in care Romania a asigurat Secretariatul Bologna. De exemplu, instrumentele de transparenta, a caror finalitate nu trebuie sa fie alta, decat posibilitatea ca viitorul student sa poata alege programul de studiu pe care il considera potrivit. Optiuni bazate pe evidenta, asta ne dorim », a declarat Adrian Curaj.

 

La randul sau, domnul Anton Anton, coordonatorul Modulului II, a subliniat necesitatea colectarii unitare a datelor si integrarea lor intr-o platforma accesibila institutiilor implicate.

 

Un punct de interes al evenimentului l-a constituit prezentareasistemului de colectare si  interpretare a datelor statistice din invatamantul superior din Marea Britanie, realizata de catre doamna Alison Allden, Director Executiv al HESA, si de doamna Jane Wild, Director de Operatiuni al HESA,. Reprezentantele HESA au evidentiat modul si etapele in care se realizeaza culegerea de date, validarea acestora, precum si implicarea universitatilor in intregul proces.

 

Intalnirea a continuat cu expunerea contextului national romanesc, din perspectiva colectarii de date statistice din invatamantul superior. Prof. univ. dr. Radu Damian, membru al Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior, si prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, reprezentant al Consiliului National pentru Finantarea Invatamantului Superior, au facut scurte introduceri in activitatea celor doua institutii, referitoare la culegerea de date statistice. La randul sau, doamna Nicoleta Adamescu a expus modul in care Institutul National de Statistica gestioneaza acest proces.

 

Colectarea de date din perspectiva unei institutii de invatamant superior a fost subiectul interventiei domnului Laurentiu Georgescu, reprezentant al Universitatii de Vest din Timisoara. Domnia sa a aratat cum se colecteaza datele statistice in universitati, cum sunt acestea interpretate si ce probleme intampina institutia in raportarea de date statistice.

 

Primul Mutual Learning Workshop organizat in cadrul Modulului de lucru II (13- 14 octombrie 2012) s-a finalizat cu discutii referitoare la platforma online de colectare a datelor statistice din invatamantul superior, care reprezinta unul dintre obiectivele proiectului Politici publice fundamentate in Invatamantul Superior: o premisa necesara pentru dezvoltarea Romaniei. Cei prezenti si-au manifestat interesul pentru continuarea colaborarii si dezvoltarea, cu succes, a  unui nucleu de agentie statistica pentru colectarea si interpretarea datelor statistice din invatamantul superior.

Public attachments: 
AtaşamentMărime
agenda.doc292.5 KB